De groeiondernemer

Kees de Jong is 25 jaar ondernemer. Ooit geinspirireerd door Eckhart Wintzen startte hij samen met vriend Wout van der Wijk hun eerste zakelijk activiteiten. Dat mondde begin jaren negentig uit in de oprichting van Blauw Research.

Kees onderneemt ook nu nog grotendeels samen met Wout van der Wijk vanuit de holding bbi Group bv. Samen zijn ze oprichter van of investeerder in onder andere de volgende bedrijven: Blauw Research bv, het beste marktonderzoeksbureau van Nederland en onderscheiden als ‘bureau van het jaar’; gdcc bv, een internationaal georiënteerd callcenter met 170 seats, gevestigd in Rotterdam en Istanbul;

Bloomerce Access Panels Europe bv, de verzelfstandiging van Blauws internetpanelinitiatieven, in 2005 verkocht aan ssi; YourNews bv, Nederlands eerste, slimste en hipste online content syndicator die ondanks 40 miljoen gulden kapitaalinjectie in 2001 kansloos in de bubble ten onder ging; Blauw GmbH en Blauw uk Ltd., de Duitse en Engelse tak van Blauw Research, opgezet door compagnon Wout van der Wijk; Intellex bv, een softwareclub die slimme online rapportagesystemen ontwikkelt; en agmi bv, een verkeersbordenbedrijf dat laat zien dat nieuwe managementstijl en oude economie geweldig samengaan. Verder investeert hij samen met twee partners in vastgoed via onder andere het vehikel Stenen Beheer bv.

Beginnersfouten

(column FD 08/12/2011)

Onlangs had ik het genoegen om samen met een andere ondernemer te mogen spreken voor een groep groeiondernemers. Het idee was om niet over successen te praten, maar juist over onze fouten, missers en dieptepunten. Dat was gemakkelijker dan gedacht: binnen no time hadden we onze lijstjes opgesteld. Zo kwamen we er in diezelfde voorbereiding ook achter dat ondernemers vaak dezelfde fouten maken. Raar eigenlijk, want als veel fouten hetzelfde zijn, zou er makkelijk op voorgelicht, getraind of gecoacht kunnen worden.
O, u wilt weten welke fouten dat zijn? Ik geef u een paar voorbeelden. Een typische fout die we beiden maakten, is dat we in de beginfase medewerkers te veel als vrienden hebben behandeld. Uiteraard krijg je door intens samen te werken een band, maar het is belangrijk om wat afstand te houden. Zeker wanneer je ziet dat de oude garde niet meer meegroeit en er beladen beslissingen moeten worden genomen.

Een andere fout is dat je ondanks je goede voornemens altijd te weinig tijd neemt voor de werving en selectie van medewerkers. Groeiende bedrijven hebben logischerwijs meer dan gemiddeld nieuwe aanwas. Als leider mag je nooit gemakkelijk worden in de selectie van de juiste personen. Zeker niet in de embryonale beginfase, waar de toon voor de toekomst van de organisatie wordt gezet. Maar jammer genoeg maak je jezelf in alle drukte al snel wijs dat kandidaat 3 ‘wel oké’ zal zijn. Dom! Nog een veelgemaakte fout is om je beste verkoper te promoveren tot salesmanager. Rampzalig, want het profiel van een verkoper is totaal anders dan dat van een manager. Met die keuze heb je een beroerde manager en haal je ook nog eens je beste verkoper van de straat.

Nog een veelgemaakte fout is om je beste verkoper te promoveren tot salesmanager. Rampzalig, want het profiel van een verkoper is totaal anders dan dat van een manager. Met die keuze heb je een beroerde manager en haal je ook nog eens je beste verkoper van de straat.
Tot slot zijn daar dan nog de voor de hand liggende beginnersfouten. Structureel te weinig aandacht geven aan de financiële administratie, de balans en het banksaldo omdat het door de groei ‘toch wel lekker loopt’. Niet snel genoeg mensen ontslaan die buitensporig veel kritiek hebben en moedwillig de sfeer omlaag halen – waarbij jij als ondernemer de schuld dan ook nog bij jezelf zoekt. Opportunistisch omzet binnenharken die te weinig met de kernstrategie te maken heeft. En tot slot: veel te laat om hulp of advies vragen omdat je denkt dat je het zelf allemaal wel zelf kunt.

Nogmaals, als deze fouten zo universeel zijn, waarom wordt er dan niet preventief op gecoacht, getraind of voorgelicht? Dat gebeurt wel, maar we kwamen erachter dat je als ondernemer zo’n fout toch blijkbaar eerst zelf moet maken voordat je wilt leren. De kunst is de fout zo snel mogelijk te herstellen en de gevolgen ervan te beperken. De les? Sneller fouten maken, sneller herstellen en groeien maar!