Investeerder

Via diverse vehikels investeert Kees in bedrijven, zowel direct als indirect. Er zit geen alomvattende formule of visie achter. Kees kijkt vooral naar de ondernemers, de ambitie en de intrinsieke groeipotentie die het bedrijf heeft.

Een van de leukste investeringen betreft het bedrijf Yulu Toys, die met hun revolutionaire spel ‘De Helix’ de wereld gaan veroveren.

Groeiles

(Column FD 26/05/2011)

Nederland heeft genoeg ondernemers. Waar het aan schort zijn groeibedrijven die onze economische motor aanjagen en structurele banen en waarde creëren voor Nederland. Vanuit die noodzaak is groei al een tijdje ‘hot’. Talloze clubjes, instanties en bedrijven hebben dit thema de afgelopen jaren enthousiast omarmd. Ondernemers sneller laten groeien wordt een nationale sport. Naast groeilijstjes zoals de fd Gazellen, de High Growth Awards en de Fast50 zien we ook een betrokken overheid: Centers of Entrepreneurship, Programma Groeiversneller, de Groeifaciliteit, FastForward en het Syntens Groeiprogramma.
Ook is het Mastering Growth-programma, dat ik zelf ooit samen met ez en de Baak heb mogen opzetten, nog steeds in de lucht. Het landschap bestaat verder uit talloze non-profitinitiatieven, zoals de mkb Servicedesk, eo Accelerator en Stichting Spark. Maar het thema is ook gekaapt door de profitsector, waarbij banken, durfkapitalisten en adviesbureaus een centrale rol spelen.

Wat mij betreft kunnen er niet genoeg initiatieven zijn. Dat bleek afgelopen week maar weer bij de eerste Europese Growth Summit. Tweehonderd ondernemers zaten in Rotterdam bijeen om te leren hoe sneller en slimmer te groeien. Een uitverkochte zaal, wellicht door de aanwezigheid van ’s werelds enige echte groeigoeroe Verne Harnish.

Harnish, oftewel ‘the Growth Guy’, werpt zich al anderhalf decennium op als vaandrager van snelle groei. Ook nu was hij weer subliem met zijn samenvatting van relevante inzichten uit de literatuur. Alle bekende thema’s kwamen aan bod. De belangrijkste die ik er nu uithaalde is dat je als ondernemer niet in de val moet lopen om ‘in’ je bedrijf te werken. Je moet juist ‘aan’ je bedrijf werken en dat doe je door vooral de juiste tweede man te vinden. Groei door ‘design’.

als ondernemer moet je niet in de val lopen om ‘in’ je bedrijf te werken, je moet juist ‘aan’ je bedrijf werken
Harnish besprak daarnaast enkele nieuwe concepten uit zijn aankomende boek. Ogenschijnlijk simpele ideeën met een enorme kracht. Welke ‘woorden’ eigent je bedrijf zich toe in de markt? Kun je je strategie in één zin samenvatten en wat is de x-factor van je bedrijf? De rest van de dag werd besteed aan sociale media, businessmodellen en het slim vinden en selecteren van de beste mensen, vaak een groot obstakel voor groeiers. Een dag vol inspiratie en met tientallen praktische tips. Groeiles van het hoogste niveau.

Maar blijkbaar gaan initiatieven als dit toch voorbij aan de ondernemers die ze het hardst nodig hebben. Dit weekend sprak ik een ondernemer met een snelgroeiend bedrijf. ‘Groeiles? Joh, ik werk 80 uur per week, daar heb ik geen tijd voor.’ Doodzonde, want juist die overbezette ondernemers die vooral ‘in’ hun bedrijf werken zouden hier zoveel baat bij hebben. Twee keer zo snel groeien met de helft van het aantal uren? Het kan; neem maar les. Groeiles.