Mentor

Iedere ondernemer heeft een coach nodig. Of eerder gezegd een mentor. Het verschil is dat de mentor het allemaal zelf een keer heeft gedaan. Een coach laat je vooral ook je eigen antwoorden formuleren. Kees heeft meer met het mentorschap en is daarom mentor voor een beperkt aantal bijzondere groeiondernemers. Hij helpt groter te dromen, of een scherpere groeistrategie te ontwikkelen, of een internationale expansie voor te bereiden. Zowel als formeel commissaris als individuele mentor, meestal via ScaleUp Company. Tevens is Kees accelerator coach bij het EO accelerator programma.

Plafond

(Column FD 03/01/2013)

En, hebt u nog zakelijke voornemens gemaakt? Dat u wilt groeien en uzelf verder wilt ontwikkelen? Dat u een betere ondernemer of manager wilt worden? Ik niet. Immers, zoals u weet ben ik een half jaar terug gepromoveerd van leider van een organisatie met een paar duizend man tot parttime huisman. Ja, dit was een fascinerend jaar. Onze verhuizing naar Amerika. Het zoeken, vinden en inwerken van mijn opvolger. Mijn aftreden afgelopen zomer. De verhuizing terug naar Nederland, naar het huis dat we de afgelopen jaren hebben gebouwd. Maar belangrijker: de beslissing dat mijn vrouw vier dagen gaat werken en partner wordt bij een vooraanstaand letselschadekantoor en dat ik – parttime, dat wel – het huishouden op me neem.

En ik kan u garanderen, alle clichés zijn waar. Het is makkelijker een bedrijf soepeltjes te bestieren dan een huishouden. Maar mijn beslissing het iets rustiger aan te doen bevalt voorlopig goed. De nieuwe situatie geeft mij de gelegenheid om weer wat meer te spreken, lezen, schrijven, te lunchen met oude bekenden en oude hobby’s op te pakken.

Zo speel ik sinds mijn middelbare school drums. Ik kan het vrij aardig, maar de afgelopen jaren ben ik er weinig aan toegekomen en is mijn spel wat roestig geworden. Ik speel veelal dezelfde routines en het lijkt de laatste tijd alsof ik niet verder kom. Zelfstudie werkt maar ten dele, dus het was tijd iemand te zoeken die me verder zou kunnen helpen.

Zelfstudie werkt maar ten dele, dus het was tijd iemand te zoeken die me verder zou kunnen helpen.
Ik kwam uit bij Tonny. Een paar weken terug kwam hij langs voor een eerste proefles. Nee, er was geen klik. Ik vond Tonny een rare snuiter met rare verhalen. Ongevraagd gaf hij me zijn warrige visie op bekende drummers en hij sprong zenuwachtig van de hak op de tak. In die eerste les gaf hij mij drie kleine aanwijzingen. Eentje zo basaal – de manier waarop ik met mijn linkerhand de stok vasthoud – dat het bijna gênant is. Maar die aanwijzingen hebben nu al een enorm effect op mijn spel. Hij doorzag dat ik enkele essentiële basisvaardigheden miste waarvan ik dacht dat ik ze allang onder de knie had. Achteraf gezien blufte ik me met mijn spel over deze ontbrekende techniek heen. Ik leek goed, maar was het niet.

Ik voel dat ik nu makkelijker naar een volgend niveau kan doorgroeien. Nee, Tonny mag blijven komen. Iedere les leert hij mij weer schijnbaar eenvoudige kneepjes die mijn spel enorm verbeteren. Ik voel iedere week de vooruitgang en krijg er steeds meer plezier in.

En hoe zat het ook alweer met uw voornemens en ontwikkelplannen? Hoe ging u ook alweer uw vaste routines doorbreken en een betere ondernemer of manager worden? U snapt het, dat kunt u niet alleen. Om door uw eigen plafond te breken hebt u iemand nodig, een leraar, coach, mentor of trainer. Gelukkig nieuwjaar! Ik hoop dat u snel uw Tonny vindt.